Hamilelikte dönemsel gelişim süreci özelikle anne açısından hem vücut bütünlüğüne hem de psikolojik süreçleri üzerinde çok büyük bir etkiye sahip bir devre olarak gelişim kaydediyor. Bu gelişim evresini bilmek ve ona göre hazırlıklı olmak; hem anne adayı için hem de annenin çevresinde yaşayan ailesi ve arkadaş çevresi için son derce önemli bir yere sahip. Gelişim süreci evresinde döllenme süreci hamileliğin 2. Haftasında döllenme ile başlıyor. Zigot bölünerek hücrelerin çoğalması ile bebeğin oluşumu muazzam bir şekilde başlamış oluyor. Anne bu dönemde gelişimin pek farkında olmasa da regl döneminin gecikmesi ile birlikte durumun daha çok farkına varmaya başlıyor. Bebek gebeliğin 3 ve 4. Haftalında yavaş yavaş oluşmaya ve gelişim kaydetmeye başlıyor. Beta hcg hormonu denilen hamilelik hormonu dönemde oldukça hızlı bir şekilde yükseliyor ve anne özellikle kan ve idrar testinde bu hormonun yükseliş hızına bizzat kendisi tanıklık ediyor.4 haftada ise döllenen yumurta embriyo halini alıyor ve bebek belirli bir boyuta erişerek gelişimin ne kadar hızlı olduğunu bir kez daha kanıtlamış oluyor. Bulgur tanesi kadar olan bebek rahim duvarında gelişim göstermeye devam ediyor ve rahim duvarı kalınlaştıkça bebek bu duvara daha sıkı ve güvenli bir şekilde tutunmayı başarıyor.
Diğer Hafta Hafta Gebelik Gelişim Evreleri
Hamileliğin 5. Haftasında bebeğin kalp atışları duyulmaya başlıyor ve annenin duygusal ve bedensel değişim evresi, bu dönemde heyecan ve mutlulukla beraber adeta tavan yapıyor. Mutluluğun heyecanlı bir bekleyişle iç içe geçtiği bu evre sürecinde 6. haftada ise bebeğin yüz oluşumu belirmeye başlıyor ve özellikle bebeğin burun ve göz çevresi bu dönemde netlik kazanıyor. Bebeğin el, kol ve bacakları da oluşmaya başlıyor ve annenin hormonal yapısı ve değişimi bu dönemde oldukça yüksek seviyelere çıkıyor. Hamilelikte dönemsel gelişim süreci çerçevesinde; 7-10. haftalarda bebeğin gelişim hızı oldukça yüksek ve hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor. 13. Haftaya kadar bebeğin 1. Trimester ve 2. Trimester evreleri; en çok gelişim gösterdiği dönemler olarak kaydediliyor.16. Haftada ise bebeğin bütün hal, hareket ve canlılık düzeyi anne karnında artık daha net görülmeye başlıyor ve hissediliyor. 19-20. Haftalarda bebeğin gelişim hızları oldukça gelişiyor ve her hafta büyük bir hızla büyüyen beebk artık domates kadar büyüme sürecine gelmeye başlıyor.

24. Haftada ise bebeğin akciğer oluşumu hızlanıyor ve vücut organları da oluşan bebeğin kilosunda da ciddi bir gelişme kaydediliyor.28. haftaya kadar bebeğin organları gelişim gösteriyor ve bu aşamada detaylı ultrason ile bebeğin bütün organları inceleniyor ve 29-30. Haftalarda ise, bebeğin ihtiyacı olan bütün besin öğeleri artış gösteriyor ve annenin daha kaliteli dengeli ve besin değerlerine daha çok dikkat etmesi gerekiyor. 31-35. Haftalarda bebeğin bütün organları artık işlevsel bir hal kazanıyor ve bu aşamada bebek kendi organlarını kullanmaya başlıyor. 36. Haftada ise bebek nerdeyse bir ıspanak demeti boyutuna ulaşıyor ve uzunluğu bedensel gelişimi de oldukça büyümüş bir hal alıyor.37- 39 . Haftalarında gelişimini tamamlayan bebek bu aşamada her an doğabilir. Bu evrede anne de oldukça ağırlaşmış; bütün bedensel ve psikolojik süreçlerden geçmiş bir halde karşımıza çıkıyor.40. hafta bebek için en uygun görülen doğum süreci olarak gösteriliyor. Bu kapsamda eğer anne adayı iseniz bebeğiniz bütün ön hazırlıklarını tamamlamış olmalısınız. Hamilelikte dönemsel gelişim sürecinde; sağlıklı, cesaretli ve mutlu bir şekilde doğuma girerek bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almayı özenle beklemelisiniz.